Søke om lån via mobilen

Husker du tiden da man kunne søke om forbrukslån via en enkel tekstmelding på mobiltelefonen? Og husker du kanskje til og med reklamene for disse lånene som rullerte på tekst-TV? Kanskje var du til og med en av de som søkte om slike lån i sin tid. Det er riktignok ikke så lenge siden at disse SMS-lånene forsvant, men selv om de er borte, så er det fortsatt fullt mulig å søke om lån via mobilen.

Smarttelefoner gjør det enklere

I dag har nærmest «alle» en smarttelefon for hånden, gammel som ung. Det er riktignok ikke mange år siden at smarttelefonen ble hverdagslig, og tjenester som BankID på mobil og tilsvarende er fortsatt relativt unge. Dette er dog tjenester som har gjort hverdagen enklere for mange – også når det kommer til det å søke lån.

For når man nå kan søke forbrukslån via mobilen, så tar det hele kun noen få minutter. Du fyller ut en enkelt søknad via nettsidene til banken, og gjennom BankID kan du bekrefte identiteten din og signere på søknaden umiddelbart. Man kan altså både søke, få godkjent og utbetalt et lån på bare noen få minutter takket være mobiltelefonen.

Koster ikke noe ekstra

Enten du søker på nettet via datamaskinen, eller fra sofaen via nettbrettet eller mobiltelefonen, så er prisen den samme. Du kan søke om lån når du sitter på bussen, eller på flyet dersom du har tilgang til WiFi. Den enkle tilgjengeligheten til lån er kanskje skremmende for enkelte, mens andre igjen synes det er gull verdt at man alltid har tilgang til penger ved behov.

Det er altså ingen spesielle krav til deg som søker annet enn det som alltid har vært vanlig når man søker forbrukslån. Du behøver heller ingen spesiell telefon for å søke. Så lenge du har tilgang til internett på telefonen og har en nettleser, noe som er standard for mer eller mindre alle smarttelefoner, så kan du søke lån. Til og med eldre telefoner som ikke er så «smarte» kan også brukes så lenge de har tilgang til mobilnettet.

Når kommer pengene?

Selv om det kun tar noen få minutter å fylle ut en søknad, og enda kortere tid å få svar hos enkelte banker, så må man uansett belage seg på noe ventetid. Noen av de raskeste bankene betaler ut lånene allerede samme dag som man søker, så hvis man er tidlig ute på morgenkvisten så skal man ikke se bort ifra at pengene tikker inn på konto innen noen timer.

Dette gjelder dog som regel kun de små lånene. Mange banker har en grense på rundt 50 000 kroner der lånesummer over dette ofte krever manuell behandling, og da blir ventetiden for litt lengre. Men skal man søke om et lite lån fra mobiltelefonen, så er det absolutt mulig å få lån på dagen. Vi anbefaler dog at du gjør litt research på den banken man søker i først, slik at man unngår å bli skuffet dersom det blir 1-2 dagers ventetid før pengene er inne på konto.

Noen viktige ting du bør vite om forbruksfinansiering

Lån er en av de mest populære lånetypene blant nordmenn, noe som kanskje ikke er så rart med tanke på de mange fordelene det er med slike lån. Men det finnes mye man bør tenke på i forkant av søknaden om et slikt lån, og vi skal her oppsummere de vanligste spørsmålene vi får som er relatert til forbrukslån.

1.Kan man bruke pengene på hva man vil?

Ja, en av de største fordelene med et forbrukslån er at man kan bruke pengene på akkurat hva man vil. Det ligger kanskje i ordet – forbruk – så her kan man låne til ferie, bensintanking eller “fylla”. Valget er utelukkende ditt.

2.Hva betyr det at lånet er uten sikkerhet?

Skal man søke om boliglån, så har banken et krav at du stiller noe som sikkerhet. Det er som regel pant i boligen, eller i form av egenkapital. Med et forbrukslån slipper du sikkerhet, og søker simpelthen om lånet på bakgrunn av inntekten din. Du kan lese mer om lån uten sikkerhet her.

3.Hva er en god rente på et forbrukslån?

Det er vanskelig å si akkurat hva som er en god rente, ettersom renten fastsettes individuelt etter din personlige inntekt. Den laveste, effektive renten vi har kommet over på et forbrukslån, er så lav som 8%. Derimot er det mer vanlig at den ligger rundt 15-17%, og dette er helt akseptabelt.

4. Hvor kan jeg søke om forbrukslån?

Det eksisterer i dag et 20-talls finansinstitusjoner i Norge som tilbyr forbrukslån. Blant de mest populære finner vi For å få en oversikt kan du besøke sider som lar deg sammenligne hvert tilbud.

5.Kan jeg søke om forbrukslån?

Også dette vil variere fra bank til bank. Enkelte banker krever at du er minst 25 år før de lar deg låne penger, mens andre igjen krever at du er bare 18. Dessuten har de fleste banker et inntektskrav, som kan variere fra å bare ha en liknet inntekt til å tjene minst 200 000 kroner i året eller tilsvarende.

6.Kan jeg låne med betalingsanmerkning?

Dessverre – det blir nok vanskelig. De aller fleste bankene på markedet vil ikke gi ut forbrukslån til søkere som har betalingsanmerkninger eller inkassosaker mot seg. Da anbefaler vi heller at du søker om refinansiering.

7.Hvor lang tid tar det før pengene kommer?

Igjen, et spørsmål som det er vanskelig å svare på, ettersom bankene bruker varierende med tid. Det vi kan si er at dersom du benytter en av de moderne internettbankene, så får du svar på søknaden din umiddelbart. Enkelte banker lar deg også bruke BankID som identifikasjon, og deretter tar det ikke lange tiden før pengene er inne på konto.

8.Hvilke gebyrer finnes med forbrukslån?

Man har som regel to gebyrer knyttet til forbrukslån. Det ene er et etableringsgebyr, som er en fast sum som må betales ved oppstarten. Det andre er et termingebyr, som betales ved hver innbetaling (vanligvis hver måned). Sistnevnte er vanligvis mellom 30 til 70 kroner, mens etableringsgebyret kan være alt fra 400 – 4000 kroner.

Forbrukslån til de dyre kjøpene

Gjennomsnittlig lånesum på norske forbrukslån ligger i skrivende stund på rundt 130 000 kroner. Det er relativt høyt, og betyr at nordmenn stadig låner mer penger. Selv om antallet kanskje er større for de små lånene, så er det mange som også tar opp store lån for å gjøre dyre innkjøp. For eksempel så blir lånene brukt til kjøp av både bil, campingvogn, båt og ikke minst hytte!

Hva kan man kjøpe med forbrukslån?

Ettersom man kan søke om lån på inntil 600 000 kroner, så er det egentlig kun fantasien som setter grenser for hva man kan kjøpe seg. Det er nemlig ene og alene du som bestemmer hva du faktisk skal bruke pengene på. Og med såpass store summer til rådighet, så kan kanskje fantasien begynne å løpe løpsk … Her er uansett typiske dyre kjøp nordmenn bruker lånte penger på:

  • Kjøp av bil, båt eller campingvogn
  • Kjøp av motorsykkel
  • Kjøp av hytte
  • Oppussing av dyre rom som bad og kjøkken
  • Egenkapital til bolig

Låne til egenkapital

En relativt ny trend er at unge mennesker tar opp forbrukslån for å dekke den manglende egenkapitalen når de ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Mangler man hele egenkapitalen, så er dette som regel en dårlig idé. Men mangler man bare noen titusener – eller kanskje ett hundre tusen – så kan det absolutt være en løsning.

For når man vet hvilken vei boligmarkedet har gått det siste året, så vil det være fordelaktig å komme seg inn før det er for sent. Og da kan et forbrukslån være verdt de ekstra rentekronene. Rett og slett fordi man vil tjene mer på verdistigningene enn hva man vil gjøre ved å vente noen år mens man sparer.

Hva låner folk flest til?

Oppussing er på topplisten over hva nordmenn foretrekker å ta opp lån til. I tillegg har bil- og båtkjøp kommet høyt opp på denne listen de siste årene, fordi mange sliter med å få seg «vanlige lån» hos forhandlerne. Ellers er det klassikerne ferie og reise, samt nedbetaling av annen gjeld som kommer på topplisten over nordmenns favoritter innen lån.

Konklusjon

Selv om det er dyrt, så kan det finansieres gjennom forbrukslån. Vi har nå lært at man kan låne opp mot hele 600 000 kroner (i enkelte banker) uten å måtte stille med sikkerhet. Det betyr at man kan finansiere kjøp av alt fra bil og båt til campingvogn eller hytte med et slikt lån. Dessuten kan man også kompensere for manglende egenkapital til boligkjøp gjennom et forbrukslån.

10 ting du kan finansiere med hjelp av et forbrukslån

Om du vurderer å ta opp et forbrukslån så har du helt sikkert allerede et behov som du trenger å dekke. Du lurer kanskje på hva du faktisk kan bruke pengene fra et slikt lån på, fremfor inspirasjon. Det enkle svaret på det spørsmålet er at man kan låne til egentlig akkurat hva man vil. Allikevel skal vi komme med ti solide forslag til hva du kan bruke et lån uten sikkerhet på.

1. Reise på ferie

Frister det med ferietur til Gran Canaria i januar, men feriepengene kommer først som en del av junilønninga? Da kan et forbrukslån absolutt være en god løsning. Kanskje har du til og med litt sparepenger, og behøver ikke å låne så mye. Da vil ikke 5-6 måneder med renter på et slikt lån utgjøre veldig store summer, og du kan absolutt si at det er forsvarlig å låne for å komme deg på det som helt sikkert er en velfortjent ferie.

2. Pusse opp hjemme

Oppussing står høyt på listen over hva det norske folk liker å bruke lånte penger på. Mange velger å ta opp et ekstra stort boliglån slik at de kan ha litt ekstra penger til å pusse opp boligen med. Dessverre er det ikke alle som har muligheten til dette, og da kan et forbrukslån være et godt alternativ. Husk å dobbeltsjekke at du får den beste prisen på forbrukslån, ved å sammenligne tilbudene hos en side som Forbrukslån.no. Med lånesummer fra så lite som 10 000 kroner til opp mot hele 600 000 kroner skulle det holde til både oppussing av bad og kjøkken.

Pass deg samtidig for å ta opp for mye gjeld. I følge TV2.no er det mange eksperter som frykter det kan bli vanskelig å betjene lån hvis renta stiger raskt.

3. Kjøpe møbler og interiør

Er det salg på flatskjerm? Eller er det kanskje bikkja som har slitt ut sofaen? I så fall kan det friste med nye møbler, uten at man nødvendigvis har de tusenlappene som det koster å kjøpe interiør for hånden. Et forbrukslån for å unne seg litt ekstra luksus er ikke alltid en god idé, men med en skikkelig nedbetalingsplan og kontroll på økonomien behøver det heller ikke være så ille som mange mener.

4. Kjøpe seg ny (brukt)bil

Får man ikke billån i banken, så kan et forbrukslån være et godt alternativ når man har lyst til å kjøpe seg ny bil. Det finnes mange gode bruktbiler som er innen rekkevidden for et helt normalt forbrukslån. Kanskje er det faktisk rimeligere å ta opp et slikt lån for å kjøpe seg en bil som man slipper å reparere på hele tiden, selv om man må betale en del i renter og gebyrer for lånet.

5. Betale for bryllupet

Skal du gifte deg? Har du lovet din bedre halvdel at det blir et skikkelig bryllup med et stort budsjett? Problemet i dag er at det forlengs er avleggs at det er brudens far som betaler for bryllupet, så her må man stille med egne midler. Er dere enige om det, så kan et forbrukslån være en kilde til finansiering av hele eller deler av et bryllup. For mange vil det være verdt det, mens andre heller vil spare til de har råd til å gifte seg.

6. Betale ned regninger

Det kanskje mest fornuftige forslaget på denne listen, er å bruke et forbrukslån til å betale ned regninger. Dette gjør naturligvis ikke at du blir kvitt noe gjeld, men hvis man ikke betaler strømregningen så vil man trolig ha større problemer med å betale øvrige regninger i fremtiden. Eller andre regninger som det haster med å bli kvitt. En løsning kan være å kombinere dette med refinansiering. Du finner mange gode tilbud hos www.refinansiere.net/.

7. Gjøre studietiden hyggeligere

Som student har man sjeldent de ekstra kronene til å unne seg noe godt. Mange er nødt til å jobbe ved siden av studiene, men selv da kan man slite med å få økonomien til å gå rundt. Et forbrukslån kan være et godt alternativ for å ha litt ekstra å rutte med i hverdagen. Det forutsetter dog at man jobber hardere i for eksempel ferier, slik at man kan betale ned hele eller deler av lånet i disse periodene.

8. Til uforutsette utgifter

Forbrukslån kan være gull verdt når det dukker opp en regning man ikke hadde forventet. Det seg være en tannlegetime som man kanskje ikke hadde regnet med skulle bli så dyr, eller fordi bilen måtte repareres. Da kan man låne penger på relativt kort tid hos banken, og så får man heller betale det tilbake når man har råd – eller over tid.

9. Egenkapital til bolig

En ting som har blitt meget populært med tiden, er å ta opp forbrukslån for å dekke manglende egenkapital ved boligkjøp. Bankene har blitt ganske så strenge på dette punktet, så hvis kravet er at man må ha 300 000 kroner i egenkapital, men mangler 50 000 kroner – så kan et forbrukslån absolutt være en løsning. I noen tilfeller vil de ekstra rentekronene være verdt det ettersom man kommer seg inn på boligmarkedet og blir med på verdistigningen.

10. Noe helt annet!

Trenger du å låne penger til noe helt annet enn de ni tingene vi har nevnt her? I så fall er heller ikke dette noe problem. Vi nevnte det så vidt innledningsvis, men et forbrukslån har ikke noe regelverk rundt seg som regulerer hva du bruker pengene på. Du tar opp et lån og får pengene på konto, så kan du disponere midlene slik du vil. Det er dermed ikke sagt at du må låne bare til en spesifikk ting heller – du kan godt bruke de lånte pengene på samtlige ting i listen her. Det er helt opp til deg!